Portugese wijn kopen

Informatie over Portugese wijn

In Portugal is de wijnbouw niet populair tot ongeveer de 14de eeuw, toen werd er naam gemaakt in Engeland. De wijnbouw is het resultaat van de geïntroduceerde tradities van oude beschavingen. Doordat de Engelse in de 18e eeuw ruzie kregen met de Franse en Nederlanders, zochten ze naar een nieuw land om hun wijn te kopen. De Engelse kwamen uiteindelijk terecht bij de Portugese wijnen, ze vonden met name de Port en de Madeira wijnen heerlijk. Het drinken van Port werd een symbool voor de Engelse overwinning en een het gaf ze een machtig gevoel. Ze waren bijna net zo chauvinistisch als de Franse.

Door de Engelse kwam de wijnbouw tot bloei in Portugal en werd het een grote speler op de wijnmarkt. Hieronder valt ook de Port die daar werd verbouwd en geëxporteerd naar Europa en de rest van de Wereld. Na de oorlog gingen de Engelsen weer meer Franse wijnen drinken en veel minder Portugese wijnen, hierdoor raakte de wijnproductie van de Portugese weer in het slob. De Portugese hadden niet genoeg financiële middelen om de productie die ze hadden voort te zetten. Na de toetreding van Portugal tot de Europese Unie hebben ze gebruikt gemaakt van de subsidies die er beschikbaar werden gesteld en hebben ze hun wijnproductie achterstand weer recht getrokken met de rest van Europa. Portugal staat op de zevende plek in Europa qua wijnproductie. Vanaf dus ongeveer de jaren 80 is de wijnwetgeving, technologie en de verbouwingsmethoden een grote inhaalslag begonnen, de Portugese hebben ongeveer 250 hectare druivenstokken beplant.

portugese wijnen

Bekend om haar druiven

De troef voor de Portugese wijnproductie is toch wel de vele soorten druiven die ze hebben in het land. Het zijn voornamelijke inheemse druivensoorten die het in de exportmarkt erg goed doen en waardoor het land zich nog steeds begeeft op de Wijnproductie markt. Portugal heeft net zoals de overige wijn producerende landen ook een classificatie wetgeving. Van laag naar hoog beginnen we bij de Portugese tafelwijn Vinho de Mesa, deze wijnen kennen weinig kwaliteitseisen en er bestaan geen maximale opbrengsten per hectare en de keuze voor de druivensoort is dan vrij.

De volgende trap in kwaliteit is de Vinho Regional, dit is een landwijn. Deze moet voldoen aan de geldende eisen zoals een minimum alcohol percentage en een maximale opbrengst per hectare. Dit verschilt echter per regio, bij de landwijn mogen de producenten zelf bepalen welke druivenrassen ze willen kiezen en welke rassen ze gebruiken.

De lekkerste en hoogste trap is de “DOC” oftewel Denominacao de Origem Controlada, dit is de hoogste kwaliteitsaanduiding in Portugal. In Portugal zijn ongeveer 31 wijnen met het DOC kwaliteitskeurmerk. Als je in de kwaliteitsklasse wilt produceren moet je voldoen aan regels die bij wet zijn vastgesteld.

Portugal kent ook nog een traditie van Port. Dit kon u al lezen in het artikel, maar wij gaan hier in een ander artikel dieper op in. Dus hou de website in de gaten.