Nederlandse wijn kopen

Informatie over Nederlandse wijnen

De Nederlandse wijnbouw stamt uit 968, door velen wordt gedacht dat de wijnproductie pas echt begon in de tijd van de Romeinen. Maar ver voor die tijd werd er al veel wijn verbouwd in Nederland. De wijngaarden zijn geconcentreerd rond Maastricht en het zuiden van Nederland. Ondanks dat het klimaat in Nederland zoals wij dat allemaal kennen niet optimaal is voor wijngaarden, is het wel een ideale ondergrond. De Lössbodem is een top ondergrond en enorm vruchtbaar waardoor de wijngaarden optimaal kunnen groeien. Door de vele hellingen in het zuiden van Nederland heeft er ook voor gezorgd dat de wijngaarden optimaal konden groeien. De wijnproductie was tot ongeveer de veertiende en vijftiende eeuw enorm aan het groeien, totdat er over werd gestapt naar hop. Dit werd gebruikt om bier te produceren, doordat er hop werd toegevoegd aan het bier werd dit langer houdbaar en beter van smaak. Hierdoor begon de bierconsumptie het te winnen van de wijnconsumptie en werd er meer bier geproduceerd dan wijn in Nederland.

Net zoals de Duitsers hadden ook de Nederlandse wijnproducenten last van de kleine IJstijd. De Kleine IJstijd was een van de reden dat de wijnproductie in Nederland bijna gehalveerd werd, nadat de tachtig jarige oorlog begon en aan de gang was klapte de wijnproductie enorm in. De definitieve klap voor de wijnproductie in Nederland was de druifluis en nadat Napoleon verbood om wijn te verbouwen in Nederland. De laatste wijngaarden rond Maastricht was nog actief tot ongeveer 1946, de druiventeelt was al ver daarvoor gemarginaliseerd. Rond het begin van de jaren 70 en van de twintigste eeuw veranderde er veel ten goede van de wijnproductie van Nederland. Ondernemers durfde het weer aan om te investeren in wijngaarden, zo zijn er een aantal wijngaarden aangelegd rond Limburg en Noord-Brabant. Momenteel zijn er ongeveer 170 commerciële wijngaarden in Nederland.

Meest wijn geproduceerd in Limburg

De meeste wijn wordt geproduceerd in Limburg. De totale productie bedraagt ongeveer 900.000 liter per jaar. Zuid-Limburg heeft ongeveer 90 hectare aan wijngaarden en is daarmee het grootste wijngebied van Nederland. De Achterhoek doet ook redelijk mee met ongeveer 38 hectare aan wijngaarden. Verder zijn er nog wijngaarden in Noord-Holland, Friesland, Overijssel en Drenthe. In Nederland worden voornamelijk oude klassieke wijnsoorten geproduceerd, omdat het klimaat in Nederland niet optimaal is voor een Merlot of Cabernet Sauvignon. Er worden in Nederland voornamelijk oude rassen geplant zoals Pinot Blanc, Pinot Gris, Chardonnay en Muller-Thurgau. Er worden ook nog nieuwe rassen beland die minder schimmel gevoelig zijn zoals Regent, Rondo, Cabernet Cantor, Cabernet Cortis, Cabertin, Pinotin, Monarch, Solaris, De Baron en nog vele andere Nederlandse soorten wijn.

In Nederland zijn er strikte regels met betrekking tot bestrijdingsmiddelen, daardoor kan de druif optimaal groeien zonder dat hij chemicaliën over zich heen gespoten krijgt. Dit zorgt er mede voor dat er in Nederland gekeken moet worden naar druifsoorten die een hogere schimmeltolerantie hebben en langer en sterker zijn dan oude druifsoorten. Nederlandse wijnen staan bekend om hun natuurlijke ingrediënten en zo min mogelijk gebruik van bestrijdingsmiddelen, dit geeft de wijn een volle en natuurlijke smaak.