Franse wijn kopen

Informatie over Franse wijn

Dit zijn de bekendste wijnen van de hele wereld, de Franse hebben in de loop der jaren hun positie binnen de wijnproductie verstevigd. De Franse hebben een voortrekkende rol in de productie en staan al jaren op de eerste positie met betrekking tot productie en consumptie. De concurrenten liggen wel op de loer enkele concurrenten zijn Spanje en Italië. De wijnbouw in Frankrijk begon toen de Griekse kolonisten uit Klein-Azie in de zesde eeuw voor Christus de handesnederzetting Massilia stichtten. Massilia staat in de volksmond bekent als Marseille. De Grieken legde meteen ook enkele wijngaarden aan. De rest van de wijnbouw in Europa en het Noorden en midden van Frankrijk werd gestart in de tijd van de Romeinen. Deze begonnen wijngaarden aan te leggen in de andere gebieden. Tegenwoordig zijn de Europese landen veruit de belangrijkste spelers op de wijnmarkt. Vanuit Europa komen de meeste wijnen en wordt er het meest geëxporteerd naar de andere Landen en continenten.

Kwaliteitskeurmerk

De Franse hebben een eigen systeem ontwikkeld om de kwaliteit te waarborgen. Er zijn een aantal criteria waar de wijngaarden aan moeten voldoen enkele voorwaarden zijn dat het wijngebied, wijnstokken die gebruikt worden en eventueel in welke verhoudingen de maximale opbrengst per hectare en alcoholpercentage van de wijn worden meegewogen in het oordeel of de wijngaarden voldoet aan de strenge criteria. De wijn die voldoen aan al deze eisen krijgen het hoogte kwaliteitskeurmerk: “AOC” of te wel Appellation d’Origine Controlee en Vins Delimites de Qualite Superieure “VDQS” de laatste is niet meer in gebruik, maar kunt u nog wel tegen komen op hele oude flessen wijn. De Italianen en de Spanjaarden hebben ook een soort gelijk systeem ontwikkeld, als u daar meer over wilt weten kunt u dat terug lezen op de pagina over de Italiaanse en Spaanse wijn.

Het systeem is zo opgesteld dat als bijvoorbeeld wijn met de AOC Bordeaux kwaliteitskeurmerk uit de volledige wijnstreek Bordeaux kan komen. Het gebied Bordeaux is ook weer onderverdeeld in grotere regio’s. Binnen het gebied Bordeaux zijn ook weer wijnen aangewezen die een speciaal gemeente-appellation hebben gekregen zoals Pauillac, Margaux en Saint-Estephe. Naast deze wijnen die een al enorm speciaal zijn, zijn er nog een aantal opgenomen in een eregalerij van geklasseerde wijnen. Deze wijnen heten de Grans crus, in 1855 is de officiële classificatie vastgesteld in Bordeaux. Dit werd destijds gebaseerd op de verkoopprijzen van de voorgaande jaren. De wijnen van de hoogste categorieën zullen wij u enkele voorbeelden geven: Deze kwaliteitsklasse wordt de Premier Grand Cru genoemd: Chateau Latour, Chateau Lafite, Rothschild, Chateau Haut-Brioin, Chateau Margaux en Chateau Mounton Rothschild.

Niet elk gebied in Frankrijk heeft dezelfde kwalificatie zoals hierboven beschreven. Sommige gebieden hebben dit omgedraaid en deze hebben de Chateau niet bekroond tot een top wijn, maar de wijngaarden waar de wijn vandaan komt. Dit is bijvoorbeeld het geval in Bourgogne. Tegenwoordig wordt voor wijn in Frankrijk bijna altijd nog het sap van verse druiven gebruikt. Hierop zijn wel enkele uitzonderingen waar dit niet het geval is, zoals Paille uit de Jura, na het oogsten wordt de druif een tijd uitgespreid over een laag stro zoals in Italië ook wel gebeurd met de Italiaanse Wijn. Door dit droogproces neemt de concentratie suiker in het sap toe en wordt de wijn nog zoeter.