Italiaanse wijn kopen

Over Italiaanse wijnen
 
De meeste mensen denken altijd dat de Wijn voor een groot deel uit Frankrijk komt en dat het daar ook vandaan komt. Als je het aan de gemiddelde burger vraagt, dan zal je altijd te horen krijgen dat ze bij het woord “wijn” aan Frankrijk denken. In dit artikel zullen wij het gaan hebben over de Italiaanse wijnen, Italië is namelijk een van de belangrijkste wijn producerende landen van de wereld. De meeste wijn die in Italië wordt gemaakt wordt geëxporteerd naar het buitenland. Elk jaar wordt er ongeveer 53 miljoen hectoliter wijn per jaar geproduceerd in Italië. Daarmee staan ze dus bijna op de eerste plek in de wereld van landen die wijn produceren.
 
Niet zo populair
 
De onbekendheid met Italiaanse wijnen komt waarschijnlijk doordat er in Nederland maar 8 procent van de wijnen die gedronken worden een Italiaanse wijn is. Terwijl van alle wijnen die wereldwijd geproduceerd worden 18 procent uit Italië komt en 30 procent van de wijn die in Europa gedronken wordt uit Italië komt. Het mooie aan de wijnen die in Italië geproduceerd worden is dat het hele uiteenlopende wijnen zijn, dit wordt mede veroorzaakt door het klimaat van het land. In het Noorden van Italië is het koeler en kouder en in het zuiden daar schijnt langere periode van het jaar de zon. Dit zorgt ervoor dat de wijnen die in Italië geproduceerd worden erg gevarieerd zijn.
 
Er zijn altijd een paar hele bekende wijnen die uit een streek of land komen die iedereen wel kent. Dat geldt zeer zeker ook voor Italië, de speciale Italiaanse wijnsoort Lambrusco en Vermout zijn zo bekend, dat een ieder die weleens wijn drinkt deze wel kent. Er zijn ook hele speciale wijnen die uit Italië komen en die op een bijzondere manier gemaakt worden, zo wordt de Recioto della Valpolicella (uit Veneto, Noord-Italië) en de Vin Santo uit Toscane na het oogsten voor een langere tijd op een laag stro gelegd. Door het te laten drogen op de laag stro neemt de concentratie suiker en smaakstoffen in het aanwezige sap toe. Hierdoor wordt de wijn enorm rijk van smaak en heerlijk zoet.
 
Doordat het land zoveel verschillende wijnregio’s heeft die allemaal een eigen kenmerken en smaken hebben. Is het land opgedeeld in de normale regio’s van het land. De wijnregio’s komen overeen met deze regio’s. Er zijn uiteraard wel verschillende in de wijnen. Dit zal voor de echte wijnkenners bekender in de oren klinken, maar wij zullen het u proberen uit te leggen. De classificatie die een wijn krijgt, is gestandaardiseerd naar die van de Franse wijnen. Er geldt een speciale markering “DOC” deze staat sinds 1963 wettelijk vast en dit staat voor: Denominazione di Origini Controllate, deze markering garandeerd een bepaalde kwaliteit. Dit is de wijn die nog betaalbaar in de winkel is en waar iedereen toegang tot heeft. Wijnen die op een bijzondere manier gemaakt worden en specialere zijn krijgen een andere markering: “DOCG” en dit staat voor Denominazione di Origine Controllata e Garantita. Dit is een recentere markering, want deze is sinds 1992 ingevoerd als wettelijk wijnkwalificatie. Een fles wijn met een DOCG markering heeft een speciale verzegeling
 
Er zijn uiteraard ook tafelwijnen zoals de Vino da Tavola, Camarro, Fontanarossa di Cerda, Salemi, Salina, Sicilia of de Valle Belice die krijgen een IGT (Indicazione Geografica Tipica) markering en die wijnen worden niet aan een kwaliteitseis gehouden of gecontroleerd.