Spaanse wijn kopen

Informatie over Spaanse wijnen

Spanje heeft ongeveer 2.9 miljoen hectare grond, waar ze wijn op verbouwen. Dit maakt Spanje het derde grootste lang qua wijnproductie. De nummer een is algemeen bekend, dat is Frankrijk en de nummer twee is Italië. Wil je meer weten over de wijnproductie in Italië. Bekijk deze pagina dan eens. Spanje is wel het meest uitgestrekte gebied waar ze wijn verbouwen. In Spanje wordt niet zo heel veel wijn gedronken, het staat op de negende plek op de ranglijst. Gemiddeld wordt er per persoon ongeveer 21.6 liter wijn gedronken per jaar.

Wijnbouwgebieden in Spanje. Spanje kent een aantal belangrijke wijnen enkele zijn: Sherry en Rioja, in Spanje worden veel rode en witte wijnen verbouwd. Cava is de naam van Spaanse mousserende wijn. Spanje heeft een groot aantal verschillende soorten druiven die er geproduceerd worden er zijn wel 400 verschillende soorten. Van die 400 verschillende soorten wordt voor 80 procent van maar 20 verschillende soorten druiven, wijn gemaakt. Dit zijn enkele soorten rode wijnen: Tempranillo, Garnacha, en Monastrell en witte Spaanse wijnen: Albariño uit Galicia, Palomino, Airen, en Macabeo. Nog enkele Cava soorten: Parellada, Xarel·lo, en Macabeo.

Een belangrijk gebied waar een aantal mooie Spaanse wijnen worden geproduceerd is het Riojagebied, dit ligt in de vallei van de Ebro. De naam is afgeleid van het riviertje Oja. In het Spaanse heet dit riviertje Rio. Het Riojagebied is ongeveer 40 bij 110 km groot en in 1560 werd er al wet- en regelgeving gemaakt omtrent de wijnproductie. In de 19de eeuw was dit gebied zo geavanceerd in het wijn produceren dat de technieken dit hier gebruikt werden nog niet in het hele land toegepast werden. Het Riojagebied kreeg als eerst in Spanje de ‘DO’ status in 1926 en in 1191 de eerste “DOC” status, lees hier meer over in dit artikel.

Spanje heeft een controlesysteem voor herkomstgarantie, dat een zekere kwaliteit garandeert. Dit is iets anders dan ze in Italië kennen, maar er zijn ook een heleboel overeenkomsten. In Spanje wordt het DO systeem toegepast, dit geldt voor zowel wijnen als olijfolie. De meeste wijnen krijgen de DO markering op de fles en zijn niet echt speciale wijnen, er zijn enkele gebieden zoals hierboven al aanggeven met betrekking tot het Riojagebied die krijgen de DOC markering. Dit staat voor Denominacion de Origen Calificada. Van de flessen met een DOC markering mag een hogere kwaliteit verwacht worden. Dit is ook zeer zeker het geval. Spanje kent ook voor de tafelwijnen een markering zoals de Vino de la tierra, vino comarcal en de vino de mesa. De laatste aanduiding is een soort instap aanduiding en dit is tevens de laagste kwaliteitsmarkering.