Duitse wijn kopen

Informatie over Duitse wijnen

Duitse wijnen zijn redelijk populair in Nederland, dicht komt mede door de ligging. Het is ons buurland en makkelijk te importeren. Duitsland is naar grootte de vierde wijnproducent van Europa. De Duitsers zijn wat dat betreft redelijk gedreven in de ontwikkeling van hun wijngaarden, want het klimaat is niet top zoals in de zuidelijke landen. De Duitsers zijn qua kwaliteit en kwantiteit erg gedreven in de productie en pakken hun deel van de wereldeconomie mee. Van de jaarproductie wordt gemiddeld 20 procent geëxporteerd. In Duitsland zijn er een aantal gebieden aangewezen als kwaliteitswijnbouwgebieden. Dit zijn in totaal 13 gebieden, de meeste gebieden liggen in Oost-Duitsland en alleen twee gebieden liggen in het zuidwesten en westen van Duitsland.

Zes gebieden liggen in de deelstaat Rheinland-Pfalz, naast al deze gebieden zijn er ook nog wijngaarden aangewezen die verspreid over andere delen van Duitsland liggen. In het noorden van Duitsland worden voornamelijk de goedkopere tafel en landwijnen gemaakt. De Duitsers benoemen elk jaar een wijnkoningin die de Duitse wijnen promoot en de dertien gebieden waar de wijn geproduceerd wordt. Door het koude klimaat van de noordelijke gelegen wijngaarden rijpen de druiven trager, hierdoor proberen de Duitse wijnproducenten een harmonie te vinden tussen zuur en zoet in hun wijnen.

De Duitse wijntraditie is begonnen bij de Romeinen, deze hebben het naar het Moezelgebied en Rijndal gebracht om hun legers te voorzien van de populairste drank van die tijd. Nadat de Romeinen waren verslagen werd de wijnproductie overgenomen door voornamelijk kloosters. Omdat de drank zo populair was groeide de druivenstokken tot meer dan 300.000 hectare, dat is ruim drie keer zoveel als wat er tegenwoordig in Duitsland staat. De Duitsers waren in die tijd de tweede grootste producent van wijn na de Fransen. Het klimaat in de middeleeuwen was een stuk gunstiger dan het klimaat van nu. Er werd altijd gedacht dat de Duitsers voornamelijk witte wijn producerende, maar na verwijzingen in Shakespeare blijkt dat de Duitse wijn voornamelijk rood was, van de Pinot Noir.

Duitsers zijn geen wijn drinkers

Er wordt niet zoveel wijn gedronken in Duitsland, de drank die echt populair is in Duitsland is toch wel het Duitse bier. Daarom worden de meeste wijnen geëxporteerd naar het buitenland en dan voornamelijk naar Nederland, Engeland en Scandinavië. De Duitsers zijn altijd koningen geweest in de infrastructuur van het land goed voorzorgen, de meeste wijngebieden in Duitsland liggen langs rivieren en dat vergemakkelijkt het transport over het water. De Elzas hoorde in die tijd nog bij Duitsland en de Nederlanders en Engelse handelaren vonden de wijnen uit dat gebied het lekkerst en dat maakte de Duitse wijn enorm populair.

In de zestiende eeuw begon de kleine ijstijd en daarin werd Duitsland zwaar getroffen. Hierdoor kwam de Duitse wijnproductie in de slob en er werd een verordening uitgevaardigd in 1787 waarin alle druivenrassen moesten worden gerooid. Uitsluitend werden de kwaliteitsrassen, zoals de Riesling niet gerooid en deze werden aangeplant. Zoals al eerder aangegeven is in deze tijd de bierproductie populairder geworden en daardoor zijn er veel wijnproducten overgestapt naar de bierproductie. Dit heeft de wijnproductie ook geen goed gedaan en door de herstelschulden die de Duitsers moesten betalen naar aanleiding van de eerste wereldoorlog. Hierdoor konden alleen de goedkopere Duitse wijnen overleven zoals de Liebfraumilch. De Duitsers zijn nu weer begonnen om hun wijnen populairder te maken door zich te verenigen in gilden om zich beter te verweren tegen de massawijnen uit Frankrijk en Italië. Het totale oppervlakte aan wijngaarden was 102.196 hectare in 2012 met een jaarproductie van ongeveer 9,3 miljoen hectoliter wijn.