Informatie over Argentijnse wijnen
Argentinië kent ongeveer 210.000 hectare aan grond waar de wijnbouw actief is. Het staat daarmee op de vierde plaats van de grootste wijnlanden. De gemiddelde oogst per hectare bedraagt ongeveer 10.000 kilogram. In Argentinië is de wijnproductie enorm geconsenteerd aan de westelijke kant van het land. De wijngebieden bevindingen zich allemaal langs de westelijke kust over een lengte van ongeveer 2400 kilometer. De wijnhoofdstad van Argentinië is Mendoza. Driekwart van de Argentijnse wijngaarden bevinden zich in de regio Mendoza, het bijzondere aan de wijn uit deze regio is dat hij op 900 tot en met 1500 meter hoogte wordt gerijpt. Het klimaat van het land is warm en droog en de bevolking is enorm afhankelijk van het smeltwater uit het Andes gebergte.
De bevolking heeft ermee leren omgaan en hebben zogenaamde acequias aangelegd, dit is het Argentijnse woord voor kanaaltjes. Argentinië kent een grote variatie van klimaattypes en soorten grond. Argentinië heeft meer te bieden op het gebied van wijnproductie, in de tijd van de immigranten die van over de gehele wereld op zoek gingen naar een nieuw bestaan werden er allerlei druiven soorten meegenomen uit het eigen land en in Argentinië verbouwd. Voornamelijk uit de Baskenlanden en Italië brachten veel immigranten hun eigen druivensoorten mee, deze zijn allemaal bij Argentinië gaan horen en daarom kent het land veel druivensoorten uit heel Europa. In Argentinië heb je veelal Spaanse, Italiaanse en Franse druivensoorten zoals de Malbec, Sangiovese en de Tempranillo. Komen we nog even terug op de extreme hoogte waaronder de druiven kunnen rijpen en groeien, dit zorgt ervoor dat de druiven een enorm sterk aroma ontwikkelen en behouden.
Er zijn een aantal druivensoorten die genieten van dit klimaat en zich optimaal kunnen ontwikkelen, een daarvan is de Malbec. Een Malbec heeft het liefst een klimaat dat droog en warm overdag is en s’avonds en s’nachts erg koud kan zijn. In Argentinië is dit dan ook de meest geteelde soort druif. De Malbec heeft zich ook in de loop der jaren ontwikkeld om zich goed tegen dit klimaat te weren. Hij heeft onder andere een dikke schil en dat geeft de wijn een robuuste smaak. Dit is daarom ook de beste wijn bij de Argentijnse bourgondische levenswijze, veel vlees en pasta! Dit klimaat heeft ook effect op de manier waarop de druiven geteeld worden, doordat het klimaat zo is worden er ook erg weinig bestrijdingsmiddelen gebruikt en dat heeft ook een positieve uitwerking op de wijn.
In Argentinië is het Mendoza gebied ook een toeristische trekpleister geworden, omdat de meeste wijngaarden open zijn en vrij toegankelijk voor het publiek, iedereen kan er zomaar oplopen en genieten van de vele pergola’s die nog veel gebruikt worden om de wijn op ooghoogte te hangen. Chardonnay, Cabernet Sauvignon en Viognier zijn de laatste tijd enorm populair aan het worden.
In Argentinië is het Mendoza gebied ook een toeristische trekpleister geworden, omdat de meeste wijngaarden open zijn en vrij toegankelijk voor het publiek, iedereen kan er zomaar oplopen en genieten van de vele pergola’s die nog veel gebruikt worden om de wijn op ooghoogte te hangen. Chardonnay, Cabernet Sauvignon en Viognier zijn de laatste tijd enorm populair aan het worden.
Argentijnse wijngebieden